tisdag 16 augusti 2011

Svar på tal


Fick ett brev apropå Béla Tarr.

Ja, jag är ju inte bara redaktör för Filmrutan utan också för Svensk Filmdatabas som du här delar ut en snyting till här nedan.
Jag vet inte hur mycket vi skryter, men så här står det om Svensk Filmdatabas på dess hemsida: "Här kan du söka information om samtliga svenska långfilmer sedan 1897, utländska filmer som har haft svensk biografpremiär, en stor mängd svenska kort-, dokumentär- och tv-filmer..."
D v s det är filmerna som registreras och inte i första hand dess regissörer. Vad gäller Béla Tarrs filmer har de inte visats kommersiellt i Sverige. Därmed hamnar filmerna inte i databasen. Självklart skulle vi vilja ha möjligheter att göra det du efterlyser, men vi är en redaktion på 2 personer så det låter sig inte göras.
Tills vi får en större redaktion kan man läsa en utmärkt artikel om Béla Tarr och hans filmer i Filmrutan nr 4 2008. Jag skickar den till dig. 
Hälsar Marika Junström

Fick också påskrivet att Satantango visats på bio i Sverige, på Fågel Blå (saknad biograf) under Stockholms kulturhuvudstadsår. Inte direkt kommersiellt kanske, eftersom varje biljett subventionerades med cirkus 400:-.
Tycker alldeles oavsett att det är märkligt att han inte omnämns i filmdatabasen.  

1 kommentar:

  1. Noterar detta under avdelningen SFI:s nedskärningar av allt slags filmkulturell verksamhet.

    SvaraRadera